Accueil > Onze 5 tips om uw waterverbruik in de campervan te verminderen
Onze 5 tips om uw waterverbruik in de campervan te verminderen

Op reis gaan met de campervan staat gelijk aan het opzoeken van afgelegen plekjes. Maar naast de vrijheid die het vanlife biedt, voelt het groeiende aantal fans zich aangetrokken tot het aannemen van nieuwe ritmes en nieuw gedrag. We reizen langzamer en leven ook zuiniger. We nemen onze tijd, we kiezen voor lokaal, we beperken ons energieverbruik … Op deze manier proberen we voortdurend de autonomie van de campervan te behouden. Een van de uitdagingen van deze levensstijl is het beheer van de watervoorraden, die in een campervan noodzakelijkerwijs beperkt zijn. Antilope VAN deelt daarom 5 tips om uw waterverbruik zoveel mogelijk te beperken.
Gemiddeld waterverbruik
- Verzorging, waaronder douchen, maar ook de handen wassen of de tanden poetsen;
- Toilet;
- Directe consumptie om te drinken;
- Huishoudelijk werk en onderhoud: afwassen, de vloer kuisen of snel de was doen;
- Voedsel koken en spoelen …
1. De douche: het eerste dat aangepakt moet worden
- Het is niet verplicht om elke dag te douchen. Natuurlijk is dit heel aangenaam, maar het is geen fysiologische noodzaak. Op een niet al te actieve dag kan u zich wassen aan de wastafel, zoals onze grootouders vroeger deden. Biologische doekjes zijn ook een goed hulpmiddel. Er is online veel advies te vinden over hoe u zelf deze doekjes kunt maken. Tot slot is het niet verboden – en zelfs ten zeerste aanbevolen – om de omgeving te gebruiken om zich te wassen of gewoon af te spoelen en op te frissen. Maak waar mogelijk gebruik van de douches op de camping. Zich wassen in rivieren en meren is ook mogelijk, op voorwaarde dat u ze natuurlijk niet vervuilt met uw douchegel!
- Neem kortere douches. Dit is misschien een voor de hand liggende oplossing, maar kan beter nog eens herhaald worden. Als u zich nat heeft gemaakt, zet dan de kraan uit terwijl u zich inzeept. Zet de kraan enkel terug aan om u snel af te spoelen.
- Gebruik een zonnedouche. Bent u bij een waterbron? Vul dan de zak met water en laat deze opwarmen door de zon. Zo spaart u een douche uit!
- Laatste tip: plaats een bak onder de douche wanneer u het water laat lopen tot het warm is. Op deze manier kan u het opgevangen water gebruiken om bijvoorbeeld de groenten te spoelen.
2. De toilet: beperk het gebruik zo veel mogelijk
3. De keuken: wees zuinig
Voedingsmiddelen zoals pasta, rijst of aardappelen vereisen veel water om te koken. Pas gewoon uw recepten aan om water te besparen. Gebakken aardappelen, ‘one pot’ gerechten of rijstpilaf zullen even goed in de smaak vallen en verbruiken veel minder water.
Een andere gouden regel: plaats een bak in de gootsteen als u groenten moet spoelen. Laat het water dus niet zomaar wegstromen. Zo kan u het opgevangen water aan een plant geven of gebruiken om de vloer mee te kuisen.
4. Drinkwater: neem extra voorraad mee
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u zelf minder water gaat drinken. In plaats daarvan neemt u beter een extra voorraad drinkwater mee. Een pak water hier en een jerrycan daar moet voorkomen dat u water uit de hoofdtank moet halen.
Onze campervans beschikken ook over veel opbergruimte waar u bijvoorbeeld uw jerrycans kan bewaren.
5. Huishoudelijk werk en onderhoud: pas uw gewoonten aan
Gebruik hierbij water dat u al eens gebruikt heeft. Heeft u groenten gespoeld of een douche genomen? Als u ons advies goed heeft opgevolgd, heeft u dan een kleine bak met water opgevangen. Gebruik dit water om de vloer te kuisen of de vaat te doen, het water is immers schoon. U kunt ook geschikte reinigingsdoekjes gebruiken om de kookplaat schoon te maken of de leefruimte te kuisen.
Conclusie
Door deze tips toe te passen, kunt u uw verbruik terugbrengen tot 10 liter per persoon of zelfs minder. Dat verhoogt uw autonomie aanzienlijk!
Als u slechts één gouden regel zou mogen onthouden, dan zou het deze zijn: zet de waterkraan nooit open wanneer dit niet nodig is!
Antilope VAN steunt verantwoord reizen. Het besparen van water en elektriciteit maakt deel uit van onze gouden regels zodat het vanlife hand in hand gaat met duurzaamheid.